La vall de Boí-Taül

LA VALL DE BOÍ- TAÜLL: EL ROMÀNIC DELS PIRINEUS QUE TOCA EL CEL. La Vall de Boí, a L’Alta Ribagorça, és única. És excepcional la concentració en un espai reduït d’un nombre tan elevat d’esglésies d’un mateix estil arquitectònic. Potser, s’han conservat tan senceres, gràcies a l’aïllament de la Vall fins el segle passat. I, també, perquè el romànic és l’art del naixement de Catalunya. Construïdes durant els segles XI i XII, a la vegada que afirmen la catalanitat confirmen l’europeisme del país, en seguir els model llombard, caracteritzat per la funcionalitat de les construccions, l’acurat treball de la pedra, els esvelts campanars, que convoquen, comuniquen i vigilen, i la decoració exterior d’arquets cecs i bandes. Complien una funció religiosa, i també tenien un important paper social, com a casa comunal, lloc de reunió i refugi del poble. A més a més, farem caminades de poca dificultat per gaudir de la natura e impressionant paisatge d’una vall pirenaica d’alta muntanya situada al Parc Nacional d’Aigüestortes A. Ll.

Descripció

ITINERARI

 

DIJOUS 24 DE MARÇ: VALÈNCIA- BALAGUER- TAÜLL

Eixida a les 8 h. des de l’Institut Lluís Vives (vorera del carrer Xàtiva). Parada a la ciutat de Balaguer, capital de la Noguera, i breu visita i dinar pel centre de la ciutat amb la plaça porticada del Mercadal, Santa Maria la Major, castell del comtes d’Urgell o el convent de sant Domènec. Per la vesprada arribada a Erill La Vall on visitarem el Centre d’interpretació del Romànic. A continuació arribada a Taüll, on soparem i ens allotjarem.

 

DIVENDRES 25 DE MARÇ: VALL D’ARAN VIELHA E MIJARAN (ETH CAMIN REAU).

De matí, inici d’una ruta linial semiurbana pels pobles del Camin Reau VIELHA-GAUSAC-AUBERT- ES BORDES- ERA BORDETA. En acabar, agafarem l’autobús per pujar fins al pintoresc poblet de Vilamòs, a continuació dinar (No inclós), passeig per Viella i tornada a l’hotel. Sopar.

 

DISSABTE 26 DE MARÇ DURRO- LES JOIES DEL ROMÀNIC

De matí farem una caminada des de Boí fins al bell poblet de Durro, travessant paisatges de gran atractiu i contemplarem l’església de la Nativitat de Durro i després continuarem fins l’ermita de Sant Quirc i el seu mirador sobre la vall. Tornarem a Boí, on dinarem, i visitarem el poble i la seua església de Sant Joan. Després tornarem a Taüll on visitarem les esglésies de Sant Climent i Santa Mariade Taüll unes autèntiques joies del romànic declarades per laUNESCO Patrimoni Mundial.

 

DIUMENGE 27 DE MARÇ CALDES DE BOÍ- PN AIGÜESTORTES
Començarem la jornada arribant fins al centre d’informació del Parc Nacional a Toirigo. Una vegada allí farem una excursió caminant fins a l’embassament de Cavallers, enclavat a la zona més elevada i septentrional de la vall del riu Noguera de Tor, amb cims pels voltants que superen els 3.000 metres. Tornada cap a Caldes de Boí, on dinarem, i després visitarem el seu famós balneari d’origen romà, amb 37 fonts d’on brollen aigües sulfuroses, sòdiques, clorurades, ferruginoses, bicarbonatades entre 24 i 56 graus. A continuació tornada a Taüll.

 

DILLUNS 28 DE MARÇ BARRUERA- LLEIDA- VALÈNCIA

Eixirem de Taüll cap a la zona més baixa de la vall i visitarem Barruera i Cardet amb les seues vistes panoràmiques i esglésies romàniques. Abandonarem la vall de Boí fent parada a Lleida, on visitaremel seu centre històric: la Paeria, el carrer Cavallers, el turó, la Seu Vella, amb “lo campanar”, que inspirà el Miquelet i la porta dels Fillols, bessona de la porta del Palau de la catedral de València, el carrer Major, la Magdalena, el Carme… i dinarem. Després de dinar retorn cap a València, on arribarem a les 20 hores aprox.

 

ENS ACOMPANYARÀ: JON GOÑI (guia esplai) + JULIA TORRÓ (llicenciada en història de l’art)

INCLOU:

Bus des de València

Hotel ** de qualitat

Mitja pensió

Assegurança de viatge

*No estan incloses les entrades a les esglésies.

**Les activitats i rutes poden patir variacions en funció de les condicions meteorològiques (nevades, desgel, …)

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “La vall de Boí-Taül”