Bosnia i Croacia

Croacia, Bosnia i Montenegro, un viatge únic i original a la bellesa: Mostar, el sublim retorn de la pau.  Els espais, ho son en tant que allí les persones hem fet alguna cosa. L’experiència vital o el record queden impregnats en un paisatge o en un lloc que es transmet generació rere generació. El pes i el valor que estos espais signifiquen en la història els atorguen una elevada atracció per al visitants.

 

El Balcans són unes muntanyes que marquen una de les fronteres d’Europa. El pas principal entre occident i orient per terra ha estat sempre el Danubi. Entre els Balcans i els Carpats es conformen valls que permeten conduir les aigues de la planura europea a les aigues del Mar Negre. Esta via ha estat custodiada i defensada pels occidentals des del neolític. Hi ha, però una ruta alternativa que uneix Itàlia amb Constantinoble i Terra Santa, la de la Dalmàcia, que els navegants la coneixen com l’escales de Llevant. Si bé no són exactament el limes romà, si que per la seua orografia està regió constitueix un dels punts de major agitació continental. Primer va ser Iliria, on estava la Dalmàcia, després arribaren els eslaus amb els servis. Els illots i les costes croates facilitaren d’instal·lació dels comerciants de la República de Venècia que va ocupar el camí més costaner que uneix occident amb orient. Finalment els pobles otomans varen penetrar a occident fent servir el mateix camí emprat pels romans.

De tot això han quedat pedres i paisatges que provoquen records, que per la potent influència de les cadenes televisives i el reduccionisme periodístic, ens dibuixen un guerra recent en el cor d’Europa, on croates, servis i bosnians no feren més que continuar una disputa que té un punt crític al segle XIV a les terres del Kosovo.

Vos propose un viatge a una de les darreres fronteres del món occidental. El lloc on els eslaus (serbis), els centreeuropeus (croates) i els pobladors de l’Àsia menor (bosnians) “es toquen”. Els llocs, els paisatges són impressionants, no per casualitat els geògrafs del segle XIX quan tenen que parlar de la geomorfologia, empren terminologies de la llengua d’allí. Els paisatges karstics són els que trobarem al parc natural del KRKA i els pòlders són els aiguamolls que trobarem a Ploce.

 

A hores d’ara són un lloc amb tres llengües, que són la mateixa però que democràticament han decidit que es distinta. De fet tots s’entenen entre ells a la perfecció, però hi ha diccionaris servocroats o servo-bosnià. En fi coses que passen a Europa.

 

Com que hi havien moltes possibilitats i totes eren bones, finalment hem optat per fer servir la ruta de Marco Polo, la ruta dels Venecians. Estarem a Zara (ara Zadar), a Spalato (ara Split) i a Ragusa (ara Dubrovnik), visitarem Mostar a Bosnia i a la badia de Cattaro (ara Kodor a Montenegro).

Descripció

ITINERARI:

 

5 Abril València-Barcelona-Split

Eixida a les 05:00 hores des de l’institut LLuis Vives de Valencia (Carrer Xàtiva) Split, o Spalato, que és com la varen denominar els romans, és la principal ciutat d’Iliria i després de la Dalmàcia. És la segona ciutat en població de Croàcia i ha estat un dels principals ports al llarg del temps de la regió.

Com que l’avió arriba aviat, intentarem fer una primera aproximació al Palau de Dioclecià. Aquesta va ser l’Emperador que nascut a un poble d’Iliria, va dividir l’Imperi primer en la Tretarquia que després va esdevindre la divisió de l’Imperi en Oriental i Occidental. A principis del segle IV, després d’haver abdicat amb Constantí (aquell que va fer que l’imperi es convertira al cristianisme), es va retirar al seu palau de Spalato.

Les seues runes serveixen per mantindre viu un barri (de la dimensió del barri de Russafa) que s’ha construït al seu interior.

 

6 d’Abril Zadar (Zara per als llatins) i Nin

La costa Croata té genèricament tres parts. La del Nord, on està la península d’Istria i on està la ciutat de Pula i la de Fiume, Sussak o actualment Rijeka. Al sud d’esta zona hi és la ciutat de Zadar.

Un port que ha estat ciutat italiana fins a finals de la segona Guerra Mondial en la que al 1947 Tito la va incorporar a la República de Iugoslavia. Actualment és la població que fa servir Zagreb per a comunicar-se amb la resta de la costa.

Zara manté una fortificació en la que el Lleó de Sant Marc (símbol de la república de Venècia) i tota la població està repleta de monuments i edificis que ens vincularan a la llatinitat i a la república del veneto. Esta població és un port que es troba just davant d’una de les zones amb més concentració d’illes del nord de la costa. Si tenim sort amb la visibilitat podrem gaudir d’un paisatge deliciós.

Des d’allí anirem a Nin una ciutat que es troba a pocs kilòmetres de Zadar i que s’ha convertit en un atractiu turístic. Es tracta d’un nucli amurallat dins d’una illa (d’uns 500 metres de diàmetre) que està en el centre d’una badia de l’Adriàtic.

 

7 d’abril Sibenik, parc natural de KRKA, Trogir

Sibenik és una població portuària que està just a la desembocadura del riu KRKA. Prop d’allí hi ha un dels parcs natural més bells de la costa. Es tracta d’una zona plena d’avencs i pedra calcària que amb una gran afluència d’aigua procedent de les altes muntanyes balcàniques provoca ullals i brolladors molt bells. Els geògrafs han denominat a este fenòmens paisatge Karstic, precisament per este topònim.

En este espai hi ha un llac, que al centre té un convent franciscà, que com és normal està dedicat a la Mare de Déu. Es pot arribar al centre de l’illa, fent servir les barquetes que per a tal fi hi ha.

A la tornada pararem a Trogir una població que va tindre el seu major apogeu amb la república veneciana, que després ha estat, colònia francesa o part de l’imperi Austro-hongarés fins la I Guerra Mundial. És una població que per la seua aparença de ciutat amurallada medieval i la seua proximitat a Split s’ha convertit en una destinació principal per al turisme.

 

8 d’abril Makarska

A vorejar les muntanyes balcàniques. Makarska, Ploce, Neum, Ston, Dubrovnik Makarska és una ciutat situada en la badia que provoca el parc natural del BioKovo. Unes muntanyes que s’alcen (1.750 metres) just a la vora de la mar adriàtica. Des d’alli acudirem al port que l’antiga Iugoslavia li va atorgar als Bosnians Ploce, desembocadura del riu Neretva, encara que la ciutat està en territori croat i no Bosnià. Això que és una decisió política, provoca que per primera vegada creuarem la frontera entre Croacia i Bosnia dues vegades, ja que la carretera travessa Neum, que és l’única eixida que té Bosnia i Herzegovina a la mar i que l’orografia impedeix la construcció de cap port. En esta zona actualemnt es cultiven gran quantitat d’ostres i moluscos.

Arribarem a Ston. Població amurallada pels venecians que es troba a les protes de BiH i que suposa un des bastions militars de la zona.

Finalment arribarem a la joia de l’Adriàtic, Dubrovnik.

 

9 d’Abril Dia de la guerra recent. Mostar (Bosnia i Herzegovina)

A principis dels anys 90 del segle passat, després de la mort del president Tito, autentic anima de l’esperit Iugoslau la república iugoslava es va desintegrar poc a poc, de forma traumàtica. Primer Eslovenia, després Croacia i després Bosnia i Herzegvina, Montenegro, Kosovo, Macedonia. Este dia entrarem en el que va suposar una de les confrontacions més dures. Bosnia i Herzegovina té una característica peculiar allí, convivien eslaus (ortodoxes), croats o herzegovins que és com es coneixen en esta part del país (catòlics) i els bosnians (musulmans) i els odis i roncors que provenien des del segle XI es varen obrir de nou. Els fets del 1898, els de 1914, el de 1940 o els del 1947 varen aparèixer amb tota la seua virulència. Els servis es varen fer forts a la no reconeguda república Srpska situada més al nord i pròxima a Servia, i que en els acords de Dayton no és reconeix com una part distinta de BiH tal i com encara hui desitgen els servis de la zona. I per l’altra estan els Bosnians que mantenen la capital a Sarajevo amb preponderància musulmana o a Mopstar on els croats tenen una forta presència. En els acords de Dayton (1995) les forces internacionals (SFOR) varen atorgar al Consell d’Europa la governabilitat de la zona fins que es convocaren eleccions. L’alcalde de València Ricard Pérez Casado va ser designat administrador de la regió del sud (Mostar) i durant el seu mandat es va reconstruir el pont i les forces SFOR de Mostar i Medugorje pertanyien als destacaments espanyols de Bétera i Sevilla.

El riu Neretva és l´únic de la zona que desemboca a l’Adriàtic, tots els demés van cap al Danubi. Per Mostar passa el Neretva que naix prop de Sarajevo. El pont que uneix les dues bandes del riu Stori Grad, es va fer famós per que un tan va estar bombardejant-lo durant més de 12 hores fins que el va enderrocar. S’ha convertit en un símbol de la destrucció de la comunicació entre les dues etnies. Visitarem la Plaça d’Espanya, el bulevard i el pont i podrem comprovar les ferides d’eixa confrontació recent. Tronada a Dubrovnik

 

10 d’Abril Bahia de Kotor. (Montenegro) Cattaro o Kotor com s’anomena ara és un dels llocs més interessants i bonics de tota la costa adriàtica. Actualment esta badia s’esta convertint en el destí més distingit de les noves fortunes europees. Ens trobem en una lloc de resguard a les tropes i les rutes que viajaven d’orient a occident. La seua situació i proximitat a Dubrovnik, la converteix en un destí perfecte per entendre tot el complexe mon dels Balcans. D’esta manera hem pogut visitar nacions en les que majoritariament estan present les tres principals etnies, catòlics (Croacia), musulmans (Bosnia) i ortodoxes eslaus (Montengro).

 

11 d’Abril Dubrovnik.

Bastió particular de la república de Venecia, és una de les ciutats portuàries més boniques de l’Adriàtic. Este dia es podrà passejar per la ciutat empedrada amb lloses de marbre i plena de esglésies ortodoxes i catòliques. Es podrà pujar amb el funicular al cim de la muntanya i adquirir visites delicioses de l’entorn o navegar fins l’illot que tanca la badía on un antic convent manté els murs medievals.

La ciutat s’ha convertit en destí de tota Europa central i especialment d’atrevits viatgers que passen des d’Ancona, Pescara o Bari (Italia) amb embarcacions ràpides.

 

12 d’Abril Dubrovnik-Barcelona-València.

Trasllat a l’eroport i vol de tornada a Barcelona. Bus fins a València.

 

PREU PER PERSONA: 1195 euros + 100 taxes d’aeroport Suplement habitació individual: 250 euros

 

INCLOU:

Vols Barcelona-Split i Dubrovnik-Barcelona.
Trasllats València-Barcelona-València
Hotels en mitja pensió
Bus per a tot el recorregut
Guies locals
Assegurança de viatge

 

ENS ACOMPANYARÀN: Anna Sala (llicenciada en història i guia oficial) i Evarist Caselles (professor d’universitat que ha viscut a Mostar i Dubrovnik)

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Bosnia i Croacia”