Atapuerca

ATAPUERCA, SILOS, “EL CAÑON DEL RIO LOBOS”, UN VIATGE ALS ORÍGENS I AL BRESSOL DE CASTELLA. La serra d’Atapuerca es un petit conjunt muntanyós situat al nord d’Ibeas de Juarros, en Castella. Fou declarat Patrimoni de la Humanitat com a conseqüència de les excepcionals troballes arqueològiques i paleontològiques, entre les quals destaquen els testimonis fòssils de, al menys, quatre espècies distintes d’homínids: Homo sapiens Homo antecessor, Homo heidelbergensis i Homo sapiens. I, no sols del ser humà, sinó de la fauna i la flora de fa més de 800.000 anys. Així mateix ens aproximarem al bressol i a la primera capital de Castella, entre cants gregorians i seguirem el rastre dels pastors transhumants, que des de la “Cañada Real” entre boscos d’arbres mil·lenaris, ens porta al “Cañón del río Lobos”, un màgic tall en la resseca terra de l’altiplà castellà. A.Ll.

Descripció

ITINERARI

 

18 DE MARÇ VALÈNCIA-EL BURGO DE OSMA-SILOS

Eixirem a les 08:00h. DES DEL PARKING DEL MESTALLA. Arribarem al Burgo de Osma a l’hora de dinar, que serà lliure. Passejarem els carrers i les places porxades d’una ciutat carregada d’història i plena d’interessants monuments. Visitarem la Catedral. Trasllat a l’hotel a Santo Domingo de Silos, on ens allotjarem totes les nits. Sopar a l’hotel.

 

19 DE MARÇ ATAPUERCA (Els orígens)- BRIVIESCA,

Visita, acompanyats per guies especialitzats, del jaciment de la serra d’Atapuerca, gran testimoni de la presència del ser humà i de la flora i la fauna de fa un milió d’anys: Els jaciments de “Gran Dolina”, “Galería”, “Sima de los Huesos”…on s’han trobat fòssils humans d’“Homo Antecessor” i “Homo Heidelbergensis”, el que permet documentar una llarga seqüència de l’evolució humana en Europa.

Anirem a Briviesca, capital de la Bureba, emmurallada, amb una bella plaça major medieval i majestuosos palaus senyorials, esplèndides esglésies com la del convent de Santa Clara.

 

20 DE MARÇ BURGOS

visita de la ciutat de Burgos, fundada l’any 884, antiga capital de Castella,referent del Camí de Santiago i empori del comerç de la llana, riquesa que invertiren en nobles edificis gòtics com la Casa del Cordón, la Catedral, Sant Esteve, Sant Llorenç o el Reial Monestir de “las Huelgas” (1187), amb el sepulcre de Elionor de Castella, la primera esposa de Jaume I. Temps lliure.

 

21 DE MARÇ SILOS-COVARRUBIAS

De matí, assistirem al cant gregorià de Matines dels monjos benedictins del monestir de Santo Domingo de Silos. Visitarem el cenobi amb el seu magnífic i poètic claustre. Anirem a Covarrubias, ciutat considerada el “bressol de Castella”, unida al mític comte Fernán González, envoltada de muralles, de carrers porticats amb cases construïdes amb argamassa i fusta. Visitarem el centre i els principals monuments.

 

22 DE MARÇ “CAÑON DEL RIO LOBOS” – VALÈNCIA

Eixida cap a València. De tornada, ruta verda: recorregut de 3 hores amb dificultat baixa. Seguirem la senda pel cor del fondo “Cañón del río Lobos”, un tall format per l’antiga i intensa erosió del riu Lobos, entre la Serralada Ibèrica y l’Altiplà del Duero, un paratge màgic entre resseques terres. Eixida en direcció a València, on arribarem cap a les 21 hores.

 

Ens acompanyarà: Anna Sala, llicenciada en història i guia oficial.

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Atapuerca”