Sant Petersburg

SANT PETERSBURG, L’ESPLENDOR DE LA IL·LUSTRADA I REFINADA CAPITAL DE L’IMPERI RUS. Sant Petersburg, en complir 300 anys, va trobar un motiu per recuperar el seu antic esplendor. Fou el tsar Pere el Gran, enginyós i àgraf, autoritari i modernitzador, qui va decidir erigir una ciutat de cara a la mar i de cara Europa, una eixida i una finestra permanent a Occident. La va dotar de canals com els d’Amsterdam, d’un urbanisme com el de Paris i d’edificis com els de Roma. Va voler que la seua cort es semblara a les més avançades i que els seus súbdits adoptaren vestits i costums europees. Des d’aquell moment, Sant Petersburg, de la mà d’uns tsars i tsarines il·lustrats, va anar constituint-se en la ciutat més refinada de Rússia, el cap intel·lectual de l’imperi, on, encara, es parla l’idioma rus amb més finor.

En aquell motor cultural es va moure, va viure i va morir, el valencià Vicent Martí i Soler (València,1754; Sant Petersburg, 1806), un personatge condemnat a l’ostracisme, pràcticament desconegut. No obstant això, al segle XVIII fou un dels compositors més populars i celebrats. La seua òpera “Una cosa rara” va tindre un èxit aclaparador i més gran que “Le Nozze di Figaro” de Mozart i, de fet, un fragment de l’obra apareix citat al final del “Don Giovanni” del geni de Salzburg , el que ens indica la consideració del públic i el respecte del propi Mozart. Fou el compositor de la tsarina Caterina la Gran, l’amiga dels enciclopedistes, la qual va arribar a escriure-li el llibret d’una altra òpera. Visitant el Sant Petersburg de Caterina II i del seu músic Vicent Martí i Soler en aproximarem a l’època més brillant de la ciutat, capital de la cultura, escenari de tantes revolucions. A.LL.

Descripció

ITINERARI

 

7 D’AGOST VALÈNCIA-SANT PERTERSBURG

11.00h.- Concentració a l’aeroport de Manises. Vol, via Paris, a Sant Petersburg. Arribada cap a les 21.15, i trasllat a l’hotel. Sopar a i allotjament.

 

8 D’AGOST SANT PETERSBURG

Visita panoràmica. Passeig pel Neva per a visitar la fortalesa de Pere i Pau, sobre el nucli més antic i originari de la ciutat. Catedral de sant Pere i Sant Pau, amb les sepultures imperials dels tsars Romanof (Arsenal, Museu d’Història de la Ciutat), Creuer “Aurora”. Visita al monestir d’ Smolni (1748), convertit per Caterina la Gran en un col·legi per a educar xiquetes, del qual fou preceptor i mestre de capella el músic Vicent Martí i Soler. En la prestigiosa escola es va instal·lar en 1917 el Comitè Revolucionari i els despatxos i habitacions de Lenin. Anirem a la Laura d’Alexander Nevski, fastuós monestir iniciat per Pere el Gran amb les seues catedrals de l’Anunciació, Trinitat i Fedorovskaia.

 

9 D’AGOST ORARIENBAUM-PETERHOF

Excursió a Oranienbaum (s. XVIII), impressionant residència imperial, Patrimoni de la Humanitat,que agrupa palaus i pavellons, abocats al golf de Finlàndia, on Caterina II portava a l’estiu els seus amics íntims, justament davant de la base naval de Kronstadt. Visita a Peterhof, un dels palaus d’estiu més antics, un dels més bells i imponents conjunts de parcs i palaus fet construir per Pere I a la vora de la mar, a l’estil de Versalles.

 

10 D’AGOST SANT PETERBURG

De matí, passeig per la Plaça del Palau d’Hivern, centre simbòlic de l’Imperi, per l’antiga seu del Sant Sínode -màxim òrgan de l’església ortodoxa-, la Catedral de Sant Isaac, i caminarem al llarg de l’Avinguda Nevski, la Catedral Armenia, Església Catòlica (on es retia culte a Sant Vicent Ferrer) la Catedral de la Resurrecció o del Salvador i els magatzems i botigues del segle XVII Gostinyi Dvor (casa dels mercaders). Vesprada lliure.

 

11 D’AGOST PAVLOVSK-TSÀRSKOIE SELÓ

Dia d’excursió per Pavlovsk que és l’última de les gran residències imperials, construïda el 1781 per al tsar Pau I, fill únic de Caterina la Gran. Menys luxosa que altres palaus imperials, neoclàssic, quasi familiar, però exquisit i refinat d’acord amb gust de la tsarina Maria. Anirem a Tsàrskoie Seló (“la Llar dels Tsars”), un imponent conjunt arquitectònic i paisatgístic dissenyat per Caterina la Gran, destinat a residència campestre de la família imperial, a centre de rebuda de la reialesa i la noblesa estrangera. Allí es pot veure restaurada la famosa Cambra d’Ambre, robada pels nazis. Possible passeig en barca pels canals (lliure).

 

12 D’AGOST SANT PETERSBURG: L’ERMITAGE

Visita al Palau d’Hivern i al Museu de l’Ermitage. El Palau d’Hivern és l’edifici més sumptuós de la ciutat i residència imperial al llarg de dos segles. L’Ermitage ocupa el Palau d’Hivern i d’altres edificis de la cort. És un dels més grans i més importants museus del món. Temps lliure o per a visitar el Museu o per a últimes compres i visites.

 

13 D’AGOST SANT PETERSBURG-VALÈNCIA

A les 10h. ens desplaçarem a l’aeroport. Embarcament i eixida del vol cap a València, via Paris. Arribarem cap a les 00.00h.

Ens acompanyarà Alfons Llorenç, periodista i escriptor.

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Sant Petersburg”