Descripció
ITINERARI
03/12/2016
VALÈNCIA – TAFALLA
Eixida de València a les 08:00 del mati des del carrer Xàtiva, vorera institut Lluis Vives per arribar al Monestir de Santa Maria la Real de Fitero, primer monestir del Císter a la Península Ibèrica. Es va aixecar entre 1185 i 1247 i va ser ampliat als segles XVI i XVII. La seva església abacial està considerada com una de les més importants de l’orde del Cister a Europa.
Després d’aquesta visita ens acostarem fins al Monestir de Santa Maria la Real de l’Oliva, en les proximitats del poble de Carcastillo. Fundat l’any 1145 pel rei navarrès García Ramírez anomenat el Restaurador, destaca la seva construcció romànica, sent un dels edificis més rellevants del romànic navarrès.
Després ens acostarem fins Ujué, on visitarem l’església de Santa Maria, un temple-fortalesa romànic del segle XI. Reformada al segle XIV (anys 1370 i 1375) i envoltada d’una muralla defensiva que constitueix una esplèndida mostra del gòtic navarrès. Posseeix una àmplia nau central gòtica, un cor gòtic i tres absis romànics. Guarda en el seu interior la imatge de la Mare de Déu de Ujué, datada cap a 1190 i folrada de plata al XIV, gran obra de la imatgeria romànica de Navarra.
A continuació ens dirigirem a Tafalla, on ens allotjarem.
04/12/2016
ROMANIC NAVARRES
Desdejuni i eixida cap a les proximitats del poble de Muruzabal per descobrir una de les esglésies més boniques i suggerents del Camí de Sant Jaume, la de Mare de Déu d’Eunate (1170), senzilla, original i misteriosa. El misteri no aclarit sobre el seu origen i el seu inquietant interior aviven l’interès d’aquest temple que va ser hospital de pelegrins, dormitori de difunts, far-guia per a caminants, lloc de culte cristià i santuari tel·lúric per als que busquen forces esotèriques.
A pocs quilòmetres de Eunate trobem Pont la Reina, punt de trobada de pelegrins que durant segles han teixit aquesta localitat d’històries i llegendes. El pont que li dóna nom és un dels millors exemples de romànic civil a Navarra. Visitarem l’església de Sant Jaume el Major, que compta amb una bella portada romànica d’influència mossàrab i en el seu interior alberga una apreciada imatge gòtica de sant Jaume.
Ens dirigirem a continuació a Estella, una de les ciutats més monumentals de Navarra. Allà visitarem l’Església de Santa Maria Jus del Castell, a la vora del camí de Sant Jaume. Actualment és un símbol del passat cultural d’Estella-Lizarra; la seva ubicació sobre el solar de l’antiga sinagoga i les restes d’un habitatge de l’antic call lliguen a aquest temple cristià amb el passat jueu de la localitat. Va ser el rei García el Restaurador qui en 1145 la donara a la Catedral de Pamplona perquè fos convertida al cristianisme. L’església es va mantenir en actiu fins al segle XVII. Actualment alberga el Centre d’Interpretació del Romànic. En la mateixa localitat visitarem el Palau dels Reis de Navarra, també conegut com «Palau dels Ducs de Granada d’Ega», únic edifici romànic de caràcter civil existent a Navarra, declarat Monument Nacional en 1931.
Per acabar el dia ens acostarem a l’proper Monestir de Santa Maria la Real d’Iranzu, situat en un inigualable entorn històric-artístic, d’origen cistercenc i la construcció es perllonga des del segle XII fins al XIV. Del conjunt d’edificacions medievals roman la base de l’Església, el Claustre, la Sala Capitular, les cel·les de càstig, el Locutori i la Cuina. Corresponent la resta a successives remodelacions dels segles XVI i XVII. Es troba en molt bon estat de conservació i envoltat de muntanyes i entorns naturals de gran bellesa.
05/12/2016
ROMANIC NAVARRES
Després de l’esmorzar ens acostarem fins a la localitat de Sant Martin d’Unx, on visitarem breument la seva església de Sant Martí (1156), on destaca la seva bella cripta i la seva portada
Descobrirem la desconeguda comarca de la Valdorba, al cor de Navarra. Aquesta comarca, gairebé despoblada, alberga gran quantitat d’esglésies i ermites romàniques d’una senzilla i emotiva bellesa.
Destaca en el nostre passeig l’Ermita de Sant Pere de Etxano, que data d’entre 1150 i 1160, una església plena de misteri. Ens trobem, a més, amb un fet insòlit en el romànic europeu: en una de les dovelles de la quarta arquivolta hi ha esculpit un personatge amb dos caps: el déu romà Janus, una màscara (objecte mitjançant el qual el portador pretén disfressar i personificar allò que la màscara representa, el carnaval) i vint-i personatges més asseguts davant una taula constituïda per la rosca del bordó de l’arquivolta. També visitarem l’església de Sant Martí de Tours, a Orísoain, i la seva petita i enigmàtica cripta, recentment descoberta. Ens acostarem fins a la petita localitat de Iratxeta, on visitarem el seu bell hórreo, el més antic d’Espanya. I no podem de visitar l’església del Sant Crist Katalain, una encantadora i poc coneguda ermita romànica d’una esplèndida bellesa, de mitjans del segle XII. Té nau de quatre trams amb coberta de fusta sobre arcs faixons que descansen en mènsules de rotllo. Excepte en el tercer tram que recolzen en columnes, en ell s’obre la cúpula amb llanterna sobre petxines reconstruïda en 1776.
06/12/2016
TAFALLA – VALÈNCIA
Després viatjarem fins al Monestir de Sant Salvador de Leyre, un dels conjunts monàstics més importants d’Espanya per la seva rellevància històrica i arquitectònica. Estem davant d’un edifici romànic molt destacat per pertànyer a un període molt primerenc del mateix i pel seu excel·lent estat de conservació. Potser podem destacar la seva portada, la Porta Speciosa, del segle XII, o la seva colpidora cripta del segle XI.
Acudirem a Sangüesa, per visitar l’església de Santa Maria la Real de Sangüesa, declarada Monument Nacional en 1889, i la seva magnífica portada, autèntic retaule en pedra, considerada com una de les obres mestres del romànic a Espanya. S’hi representa el Judici Final. Un repàs tranquil dels dos cossos ens revelarà la mà de dos mestres: Leodegarius, mestre francès de finals del segle XII, que s’encarrega de la part inferior, i el mestre de Sant Joan de la Penya, de finals del XIII, que es encarregar de la superior. Després de dinar, tornarem a València
PREU PER PERSONA: 295 EUROS
Supl. Per habitació individual: 50 euros
ENS ACOMPARNYARÀN: Jon Goñi i Júlia Torró
INCLOU:
* Mini-bus des de Valencia per a tot el recorregut.
* Hotel ** en Tafalla
* Mitja pensió (3 dinars)
* Assegurança de viatge
Ressenyes
Encara no hi ha ressenyes.