Persia

PERSIA, VIATGE ALS SOMNIS D’ORIENT. Arrels de la civilització i cruïlla de camins i cultures, Iran, la “terra dels aris”. A l’Orient Mitjà, entre el mar Caspi i el Golf Pèrsic, bressol de grans imperis com el mede, el Persa, el part i el sassànida, integrat per més de 80 ètnies. La varietat climàtica i geogràfica, altes muntanyes i valls d’espessa verdor i flors exuberant amb més de 2.000 espècies, variats boscos d’elevats roures, freixes, oms o xiprers i els immensos horitzons del desert li dona un atractiu especial. Les arquitectures que testimonien diferents i encisadores cultures mil·lenàries, des del Neolític a l’imperi elamita, de Cir a Darios, de la conquesta d’Alexandre el Gran a la conversió a l’islam… tot li dona varietat i encant. I, també un país de 80 milions d’habitants, modernitzant-se, amb una de les de creixement urbà més altes del món i un elevat desenvolupament econòmic. Terra de contrasts i de somnis, diferent, de les que deixen un record inesborrable. A.Ll.

Descripció

ITINERARI

 

Dia 3 i 4 setembre València – Teheràn

Concentració a les 12:30 i eixida a les 14:40 des de l’aeroport de Manises, via Istanbul.

Arribada a l’aeroport de Ika – Teheran
Visitarem el Museu d’Arqueologia:
El 1937 es va fundar a Teheran el primer museu de l’Iran. Li van cridar “Museu de l’Iran Antic” (Iran-e-Basten) nom que va ser canviat en 1988 pel de “Museu Nacional”. En la construcció de l’edifici es va intentar al màxim que tingués un disseny, tant interior com exterior, d’acord a l’ús que anava a tenir. És per això que la façana té la mateixa arquitectura que la del palau de Firuzabad, en Fars, les rajoles que la componen són del mateix color vermell fosc que caracteritzen els monuments sassànides. L’arc de l’entrada ens recorda l’arc de Ctesifonte, en les rodalies de Bagdad.
Museu de Joies:
Està situat a l’interior d’una caixa forta en els soterranis d’un banc, i no és per menys, ja que guarda el tresor més gran del món. La gemma de més valor és el Darya-ye-Nur (Mar de Llum), de 183 quirats, és el diamant rosa més gran del planeta.
Museu de Catifes:
Obert al públic des de 1976, reuneix un recull de catifes que s’han confeccionat en diferents ciutats de l’Iran amb la finalitat de mostrar el patrimoni cultural del país en aquesta artesanal elaboració de les Catifes Perses. El Museu de Catifes de Teheran té més de 300 metres quadrats repartits entre diverses sales on s’exposen els diferents models de bells treballs.
Palau de Cultura de SaadAbad:
Conjunt palatí format per les antigues residències del shah Reza, ara transformades en museus. És imprescindible visitar els 18 edificis que formen aquest singular complex.

 

Dia 5 setembre Teheran / Kashan
Visites.
Kashan és una ciutat històrica que es remunta més de 6000 anys d’antiguitat, trobarem el Jardí Fi, és un jardí persa històric, conté el bany Fi de Kashan, on Amir Kabir, ministre kayarí, va morir a mans d’un assassí enviat pel rei Nasereddin Shah Kayar en 1852
També trobarem la Casa Tabatabaei, una imponent mansió construïda en el primer terç del segle XIX, en ple període qajar per l’arquitecte Ostad Ali Maryam. Va pertànyer a un ric mercader de catifes. Destaca per la seva bellesa, proporció i gust estètic del patí principal, les finestres i els vidres pintats.
La visita imprescindible en aquesta antiga ciutat és La Mesquita i Madraza Agha Bozorg, ja que des del punt arquitectònic presenta un concepte original, concebuda com dos espais en un de sol, sent l’única mesquita d’Iran construïda en la segona planta.
Al centre de la ciutat es troba al Basar, que va ser el primer basar construït pels safávidas i profundament restaurat pels qajars durant el segle XIX. Dins s’articulen petits basars agrupats per gremis; algun dels més vistosos correspon als ferrers, orfebres, perfumistes i rebosters.

 

Dia 6, 7 & 8 setembre Kashan / Isfahan
Isfahan
Isfahan és un lloc per assaborir la refinada cultura persa i perdre en el seu vell basar.
Visites
Plaça d’Imam (Naqshe Jahan Square) -Mezquita Lotfollah- Palau de Aliqapu
Antic Basar i Ponts Sio Seh. Anirem a la plaça del Imám (Patrimoni de la UNESCO), és la més gran de l’Iran i una de les més grans del món. La llum del capvespre realça els colors de la mesquita de Sheikh Lotfallah. Al davant es troba el palau Ali Qapu, amb la seva immensa terrassa perquè els convidats de la família reial poguessin gaudir del pol i altres jocs a l’aire lliure i una curiosa sala de música, dissenyada amb buits per millorar l’acústica. Al sud de la plaça es troba la impressionant Mesquita de l’Imam, del segle XVII (abans de la revolució de 1979, mesquita Real). També veurem l’Antic Basar.
Isfahan – Catedral de Vank – Mesquita de Jame -Minarets
Ponts sobre el riu Zayandeh (Si-o-seh Khaju i ponts)
Si-o-es Pol o pont Allahverdi Khan, és un dels onze ponts de Isfahan, a Iran. Aquest és un dels ponts més coneguts de la dinastia dels safàvides. El Pol Si-o-es és un pont en arc de dos nivells.
En la visita del Gran Basar és on batega la vida d’Isfahan, els colors, les olors, el moviment de la gent i fins i tot la ressonància dels sons són especials. Amb una extensió que supera els 5km de recorregut, es pot passejar pels laberíntics passadissos i trobar des de la venda d’orfebreria, una recòndita casa de te fins a unes basses on es tenyeix la llana.

 

Dia 9 setembre Isfahan / Gavart / Na’in / Yazd
Visita Na’in
A aquest d’Isfahan, camí a Yazd podem encontrat en Na’in la Mesquita de Jame o Mesquita del Divendres, és també coneguda com Alavian, una de les més antigues d’Iran.
Visita de Yazd
Visitarem Temple Zoroastrian Fire, Cementiri de les Torres del Silenci són edificis funeraris de la religió zoroàstrica. A més visitarem el Jardí dolat Abad. La religió zoroástrica considera al cadàver humà com un element impur, per la qual cosa està prohibit permetre que aquests contaminin als elements clàssics de terra i foc. Per aquesta raó els cossos són portats a les torres del silenci, on la seva carn és consumida pels voltors. Una vegada que els ossos prenen el color blanc, per la
intervenció del sol i del vent, són llançats a l’ossera situat a la part central de l’edifici. El zoroastrisme o mazdeisme és el nom de la religió i filosofia basada en els ensenyaments del profeta i reformador iranià Zoroastre (Zarathustra), que reconeixen com a divinitat a Ahura Mazda, considerat per Zoroastre com l’únic creador increat de tot. El terme zoroastrismo és una construcció moderna que, segons el Diccionari Oxford, va aparèixer en primer lloc en 1874 en Principis de filologia comparada d’Archibald Sayce. La primera referència a Zoroastre a Occident és atribuïda a Thomas Browne, qui breument es refereix a ell en el seu llibre Religio Medici (1642). El terme mazdeisme probablement derivi d’Mazdayasna, una expressió composta de l’avèstic que combina l’últim element del nom Ahura Mazda i la paraula avéstica yasna, la qual significa devoció.

 

Dia 10 setembre Yazd / Pasargadae / Shiraz
Yazd
Complex Amir Chakhmaq. Aquest imponent edifici data del segle XV, i el més interessant és la seva portada, semblant a la portada d’una mesquita, amb un iwan de dos nivells i tres cossos flanquejats per dos esvelts minarets, tota la frontal revestits amb rajoles.
La Mesquita del Divendres s’aixeca al mateix lloc on abans hi havia un temple de foc zoroastriano. La part mes antiga data del segle XII, però gairebé tota l’estructura és obra del segle XIV, i s’ha de aSeyyed-Rokn od-Din. El majestuós pòrtic d’entrada és el més alt i esvelt d’Iran, i l’acompanyen dos extraordinaris minarets. El mihrab i la decoració de la sala d’oracions són de l’any 1365; les rajoles i la seva disposició són autèntiques obres d’art.
Pasargadae / Shiraz
Un curt viatge primer ens porta a les ruïnes de Pasargadae abans de continuar cap shiraz. Pasargadae
Pasargadae
Un curt viatge primer ens porta a les ruïnes de Pasargadae. Pasargadae va ser la primera capital de l’Imperi persa aquemènida, situada al sud de l’actual Iran, a la província de Fars, sobre un contrafort oriental de les muntanyes Zagros, i distant uns 100 km cap al nord-est de l’actual ciutat de Shiraz, i uns 87 km al nord-est de la qual va ser posterior capital aquemènida, Persépolis. I és aquí on aconseguirem la ciclòpia Tomba de Cir el Gran.

 

Dia 11 setembre Shiraz
Shiraz
Coneguda pels seus esplèndids jardins exquisides, mesquites i famosos poetes.
Visitarem Ciutadella Karim és una ciutadella situada al nord-est de Shiraz, al sud de l’Iran. Va ser construït com a part d’un complex durant la dinastia Zand i porta el nom de Karim Khan, i es va exercir com el seu habitatge. En forma s’assembla a una fortalesa medieval. També veurem Mesquita Nasir-ol-Molk i els Jardins de Eram (Patrimoni de la UNESCO), Eram és la versió persa de la paraula àrab Iram, que significa “cel” en l’Alcorà; el jardí va rebre el seu nom per la seva bellesa i atractiu estètic que ho fan “semblant” a dit cel. El jardí es troba a la riba nord del riu Khoshk, a la província de Fars i mesura uns 110.000 metres quadrats.

 

Dia 12 setembre Shiraz / Persépolis / Shiraz
Seguirem amb un recorregut a Persépolis.
Persépolis
Va ser la capital de l’Imperi persa durant l’època aqueménida. Es troba a uns 70 km de la ciutat iraniana de Shiraz (província de Fars), a prop del lloc en què el riu Pulwar desemboca al Kur (Kyrus). La seva construcció, començada per Darío I, va continuar al llarg de més de dos segles, fins a la conquesta de l’Imperi persa per Alexandre el Gran
Naqshe Rostam
És un lloc arqueològic situat a uns 3 km al nord-oest de Persépolis, a la província de Fars
Naqshe Rajab
És un lloc arqueològic a l’est de Istakhr i uns 12 km al nord de Persépolis, a la província de Fars
Tombes d’Hafez Don Shamseddin Mohammad Hafez. Shirazi gran poeta d’odes àlies i Saadi Al-Xeikh Mosleheddin Saadi-i Shirazi, poeta, tic, savi i filòsof del segle set del HL, qui va fer els seus estudis preliminars a l’escola militar de Bagdad.
Al vespre visitarem el Mausoleu de Sharh-i Cheraggh. Shah-i Ceragh significa “Rei de la Llum”, i és conegut també comoSagrado Sepulcre de Ahmadi, Sant Sepulcre de Sayyed Mir-Ahmad. El mausoleu és el centre de peregrinació més important de la província de Fars, i un dels més safrados del país. L’edifici actual és obra del segle XIX. Un portal amb una excel·lent decoració de taulells dóna pas al pati interior, un dels més grans del país. L’interior del mausoleu està completament recobert amb miralls; el panteó que tanca la tomba és de plata.

 

Dia 13 setembre Shiraz – Istanbul -València
Shiraz Trasllat des de l’hotel a l’aeroport i tornada a València via Istanbul.

 

PREU PER PERSONA: 1790 euros + 200 euros de taxes d’aeroport

Visat d’entrada: 110 euros

Suplement per hab. Individual: 200 euros

 

INCLOU:

Vols des de València (via Istanbul)
Bus per a tot el recorregut
Hotels Cat. A
Mitja Pensió
Entrades als lloc indicats a l’itinerari
Assegurança de viatge

 

ENS ACOMPANYARÀ: Guia oficial del pais + Paco Baixauli (guia esplai viatges)

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Persia”