Constantinoble – Rodes

DE CONSTANTINOBLE A RODES, EL BRESSOL DE LA LITERATURA, LA FILOSOFIA I LA CIÈNCIA. Fa 3000 anys els grecs creuaren l’Egeu i colonitzaren la costa oriental d’Anatòlia, on fundaren algunes de les ciutats més importants de la història de la humanitat. Polis gregues que van ser el bressol de la literatura, la ciència, la filosofia i les arts. Entre Constantinoble i Rodes solcarem la mar dels argonautes, seguirem rutes antigues i mítiques per on transitaren els aqueus per destruir Troia, per on Alexandre Magne creuà a la conquista del món i per on els perses avançaren cap a occident. Seguirem les petjades dels croats que pretenien recuperar Jerusalem i les dels otomans que finalment obtingueren Estambul per a sempre. És l’Imperi Grec que Martorell intentà salvar enviant Tirant a lluitar per una quimera.

 

Aquest viatge entre la costa turca i les illes gregues, no sols pretén conéixer els orígens de la nostra cultura, s’endinsa també en les essències del món oriental que es respiren als basars de les ciutats otomanes que integraven fites de la ruta de la seda com Bursa, l’antiga capital de l’Imperi turc.

 

Seria difícil trobar en altres rutes la concentració d’història i parimoni que exhibix la costa occidental d’Anatòlia i les veïnes illes gregues. De fet no es pot abastar en un sol viatge la grandesa d’aquesta terra i caldria tornar-hi més d’una volta.

 

Nosaltres no som argonautes, ni almogàvers, ni croats, ni otomans però el que sí som, com deia el poeta Shelley, és “ grecs”, o si més no mediterranis, en el sentit més profund de la paraula. I qui no coneix els seus orígens, ignora la seua identitat.

Descripció

ITINERARI

 

19 D’AGOST VALÈNCIA-ESTAMBUL

Primer contacte amb una de les ciutats més fascinants del món, l’antiga Bizanci tràcia, la Constantinoble que els romans van convertir en capital de l’Imperi i que el nostre Tirant lo Blanc van intentar salvar, quan ja els otomans ja l’havien sotmés.

 

20 D’AGOST ESTAMBUL

Pont entre Àsia i Europa, Estambul atresora joies excepcionals, entre les quals destaca Santa Sofia, la gegantina basílica cristiana del s.VI, o la famosa Mesquita Blava, la dels sis minarets. Visitarem a més el Palau Topkapi, residència dels poderosos sultans, i el Gran Basar, el mercat cobert més gran del món.

 

21 D’AGOST ESTAMBUL-BURSA-ÇANAKKALE

Navegarem per la mar de Màrmara, el mític Propontis, fins a la costa de Bursa, la primera capital de l’Imperi Otomà on són imprescindibles el Mausoleu Verd, la Gran Mesquita seljúcida i el Koza Han, el mercat de la seda. Després d’esmorzar continuarem fins a Çanakkale, a la vora de l’Helespont, des d’on es controla l’estratègic estret dels Dardanels i la península de Gal.lípoli, per on travessaren al llarg dels segles grecs, romans, bizantins,perses, croats i otomans, sense oblidar el nostre Roger de Llúria al cap dels almogàvers.

 

22 D’AGOST ÇANAKKALE-TROIA-PÈRGAM-SELÇUK

Poc a poc ens acostem a la geografia que Homer va triar per situar la primera epopeia de la nostra tradició literària, la Ilíada, on podrem admirar les restes de la ciutat que els aqueus van destruir per recuperar Helena, i que Schliemann va demostrar que existia entre les ruïnes de troies anteriors i posteriors. Prosseguim fins a Pèrgam, rival d’Atenes i Alexandria com a centre de la cultura grega, i on destaca entre nombrosos monuments l’Asclepieum. Deixem l’Eòlia i arribem la gran Esmirna, capital de la Jònia antiga.

 

23 D’AGOST SELÇUK-ÉFES-SELÇUK

Éfes és una de les ciutats més importants de l’antiguitat, i afortunadament una de les millors conservades. L’Artemisium era una de les set meravelles del món antic, però la ciutat tambés és coneguda per la seua Biblioteca, el Temple d’Adrià, l’Odeó o el monumental Teatre. Als afores la casa on diuen que va viure Maria de Natzaret.

 

24 D’AGOST SELÇUK-DÍDIMA-MILET-PRIEME-BODRUM

Al sud de Jònia, on desembocadura el riu Meandre, trobem tres ciutats importants de l’antiga Dodecàpolis. Priene amb el famós temple d’Atenea Polias; Milet, on van nàixer els primers filòfosofs de la natura i va viatjar Sant Pau; i Dídima, amb un gegantí temple d’Apolo, que en l’antiguitat arribà a superar la fiabilitat de l’oracle de Delfos.

 

25 D’AGOST BODRUM (HALICARNÀS)-KOS

Des de la dòria Halicarnàs, ja en la Cària, famosa pel seu Mausoleum i pàtria d’Heròdot, primer historiador, navegarem a veïna illa de Kos, en l’arxipèlag del Dodecanés. Hi va nàixer Hipòcrates, pare de la medicina moderna, i conserva restes d’un antic Asklepieion.

 

26 D’AGOST KOS-RODES

Gaudirem d’un matí lliure a l’illa i després de dinar farem la travessia fins a l’illa germana de Rodes. La capital de l’illa, on s’alçava el gran Colós, conserva intacte l’empremta deixada pels cavallers de l’Orde de Sant Joan de Jerusalem.

 

27 D’AGOST RODES

Visitarem a fons la ciutat antiga: el carrer dels cavallers, amb els albergs de les nacions que hi tenien representació, entre altres la Corona d’Aragó, el gran Palau del Gran Mestres o l’Hospital dels Cavallers, que inclou el Museu Arqueològic. Per la vesprada viatjarem a Lindos, amb una acròpoli esplèndida.

 

28 D’AGOST RODES-MÀRMARIS-DALYAN-KAUNOS-ESTAMBUL

De nou ens fem a la mar amb destí Màrmaris per passar a la ciutat lícia de Dalyan des d’on visitarem Kaunos, amb una fortalesa bizantina, uns famosos banys romans, i sobretot una mostra de les fascinants i misterioses tombes lícies excavades en la roca. Trasllat a l’aeroport i vol fins Estambul, on passarem l’última nit del viatge.

 

29 D’AGOST ESTAMBUL-VALÈNCIA.

De matí ens traslladarem a l’aeroport per tornar a València.

 

INCLOU

VOL DIRECTE VALENCIA-ESTAMBUL–VALENCIA
VOL DALAMAN-ESTAMBUL
Tiquets de vaixell
Bus per a tot el recorregut
Hotels ***/****
Mitja pensió
Guies locals i entrades a monuments
Assegurança de viatge.

 

ENS ACOMPANYARÀ:

Quico Fernández, professor de literatura.

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Constantinoble – Rodes”