ROMÀNIC NAVARRÉS EN CAP D’ANY (Del 28 de Desembre al 2 de Gener)

695,00

CAL TINDRE PRESENT QUE DAVANT DE LA SITUACIÓ ACTUAL DE LA COVID19 ELS ITINERARIS PODEN SOFRIR ALGUNA MODIFICACIÓ.

SKU: N/A Categoria:

Descripció

ITINERARI.-

 

Dia 28 DESEMBRE VALÈNCIA – TAFALLA

Eixida de València a les 8 del matí des del carrer Guillem de Castro. Visitarem el monestir de Fitero, el primer monestir que l’Ordre de l’Císter va construir a la Península Ibèrica. És monument nacional des de 1931. El cenobi, joia arquitectònica de l’Edat Mitjana, et sorprendrà per la seva grandiositat. Després de la visita tindrem el menjar per després visitar el Monestir de l’Oliva. La seua àmplia església, que és un dels més genuïns exemples de l’art cistercenc d’Espanya, el claustre gòtic, la sala capitular i la capella de Sant Jesucrist ens descobriran la importància artística d’aquest monestir, construït als segles XII i XIII. Després ens acostarem fins Ujué, on visitarem l’església de Santa Maria, un temple-fortalesa romànic de segle XI. Reformada al segle XIV (anys 1370 i 1375) i envoltada d’una muralla defensiva que constitueix una esplèndida mostra de el gòtic navarrès. Posseeix una àmplia nau central gòtica, un cor gòtic i tres absis romànics. Guarda en el seu interior la imatge de la Mare de Déu de Ujué, datada cap a 1190 i folrada de plata al XIV, gran obra de la imatgeria romànica de Navarra. A continuació ens dirigirem a Tafalla, on ens allotjarem.

Dia 29 DESEMBRE.- ESTELLA

Ens dirigirem a Estella, una de les ciutats més monumentals de Navarra. La vila d’Estella va viure els segles de l’romànic vinculada íntimament a el Camí de Santiago. Allà visitarem l’església de Sant Pere de la Rúa, amb el seu impressionant claustre, el Palau dels Reis de Navarra, l’Església de Sant Miquel o l’Església de el Sant Sepulcre. Després ens dirigirem a l’Monestir de Nostra Senyora de Iratxe, el primer hospital de pelegrins de Navarra -fins a un segle més tard no es va construir l’hospital de Orreaga / Roncesvalles- i que es va aixecar a instàncies del rei García el de Nájera (segle XI) . Hospital de pelegrins, universitat, hospital de guerra i col·legi de religiosos. Aquestes són les diferents funcions que el monestir d’Iratxe ha anat albergant al llarg de la història i que l’han convertit en un dels conjunts monumentals més importants de Navarra.

Dia 30 DESEMBRE.- VALDORBA / ORBAILAR

Dedicarem el matí a recórrer la desconeguda comarca de la Valdorba / Orbaibar, al cor de Navarra. Aquesta comarca, gairebé despoblada, alberga gran quantitat d’esglésies i ermites romàniques d’una senzilla i emotiva bellesa. Destaca en el nostre passeig l’Ermita de Sant Pere d’Etxano, que data d’entre 1150 i 1160, una església plena de misteri. El desconegut comitent d’aquesta església va manar esculpir una portada amb decoració totalment profana, tant en l’arquivolta central, com en els capitells d’aquesta, sense que per cap costat veiem els símbols i escultures habituals que hi ha a les esglésies de l’època per tot Europa . Ens trobem, a més, amb un fet insòlit en el romànic europeu: en una de les dovelles de la quarta arquivolta hi ha esculpit un personatge amb dos caps: el déu romà Janus (en el seu ús hi ha un rerefons de concepcions màgic-religioses), una màscara (objecte mitjançant el qual el portador pretén disfressar-se i personificar allò que la màscara representa, el carnaval) i vint-i-personatges més asseguts davant una taula constituïda per la rosca de l’bordó de la arquivolta.En el centre, en la clau, un senyor ( ¿potser el comitent o palaciano?) amb grans barbes de rínxols tornats cap a fora i les mans als genolls presideix la festa popular que estan celebrant de les Kalendae Januariae (a Cantàbria, sota el nom de la Vijanera, se segueixen celebrant actualment des del 25 de desembre a el 5 de gener mentre que en altres llocs el cristianisme les va adoptar com carnestoltes endarrerint-lo en les dates). Cada un dels 37 permòdols (nombre que per condensació suma 10 = 3 + 7, igual que  el nombre existent sota de l’volada de la portada, també deu) mereixen ser observats amb atenció a causa de l’indubtable pes representatiu i qualitat artística que exhibeixen. Tindrem la fortuna de comptar com a guia amb Ander Ortega, que ha dedicat molts anys de la seua vida a l’estudi detallat d’aquest enigmàtic temple i ha escrit un interessantíssim llibre sobre ell. També visitarem l’església de Sant Martí de Tours, a Orísoain, i la seva petita i enigmàtica cripta, recentment descoberta. Ens acostarem fins a la petita localitat de Iratxeta, on visitarem el seu bell Hórreo, el més antic d’Espanya. I no podem de visitar l’església de Sant Crist Katalain, una encantadora i poc coneguda ermita romànica d’una esplèndida bellesa, de mitjan el segle XII. Té nau de quatre trams amb coberta de fusta sobre arcs faixons que descansen en mènsules de rotllo. Excepte en el tercer tram que recolzen en columnes, en ell s’obre la cúpula amb llanterna sobre petxines reconstruïda en 1776. També ens aproparem fins a la localitat de San Martin d’Unx, on visitarem breument la seva església de Sant Martí de Tours (1156), on destaca la seva bella cripta i la seva portada.

Dia 31 DESEMBRE.- LEYRE

Viatjarem fins al Monestir de Sant Salvador de Leyre, un dels conjunts monàstics més importants d’Espanya per la seua rellevància històrica i arquitectònica. Estem davant d’un edifici romànic molt destacat per pertànyer a un període molt d’hora el mateix i pel seu excel·lent estat de conservació. Potser podem destacar la seva portada, la Porta Speciosa, de al segle XII, o el seu colpidora cripta de segle XI. Finalment acudirem a Sangüesa, per visitar l’església de Santa Maria la Real de Sangüesa, declarada Monument Nacional en 1889, i la seva magnífica portada, autèntic retaule en pedra, considerada com una de les obres mestres de l’romànic a Espanya. S’hi representa el Judici Final.Un repàs tranquil dels dos cossos ens revelarà la mà de dos mestres: Leodegarius, mestre francès de finals de segle XII, que s’encarrega de la part inferior, i el mestre de Sant Joan de la Penya , de finals de l’XIII, que es va encarregar de la superior. Després d’aquestes visites tornarem a Tafalla on celebrarem el Cap d’Any.

Dia 1 GENER.-  MURUZABAL – EUNATE – PONT DE LA REINA

Després de l’esmorzar eixirem cap a les proximitats de la vila de Muruzabal per descobrir una de les esglésies més boniques i suggerents de el Camí de Santiago, la de La nostra Senyora d’Eunate (1170), senzilla, original i misteriosa. El misteri no aclarit sobre el seu origen i la seua inquietant interior aviven l’interès d’aquest temple que va ser hospital de pelegrins, dormitori de difunts, far-guia per a caminants, lloc de culte cristià i santuari tel·lúric per als que busquen forces esotèriques. L’església de Sant Miquel d’Olcoz és una sorpresa per als amants de l’romànic. Encara que gran part d’ella aquesta restaurada al segle XVIII, l’església encara conserva una sorprenent i bellíssima portada romànica plena de simbolisme i misteri: Per què la portada de l’església d’Olcoz és una rèplica a mirall de la portada de l’enigmàtica Santa Maria d’Eunate A pocs quilòmetres de Eunate i Olcoz trobem Pont la Reina, punt de trobada de pelegrins que durant segles han teixit aquesta localitat d’històries i llegendes. El pont que li dóna nom és un dels millors exemples de romànic civil a Navarra. Visitarem l’església de Sant Jaume el Major, que compta amb una bella portada romànica d’influència mossàrab i en el seu interior alberga una apreciada imatge gòtica de l’apòstol Sant Jaume.

 

Dia 2 GENER..- TAFALLA – SANT MIQUEL D’ARALAR – VALÈNCIA

Ens dirigirem fins Sant Miquel d’Aralar. Sant Miquel in Excelsis, és un Santuari amb més de mil anys d’història, aixecat a la serra d’Aralar, al costat del cim de la muntanya Artxueta, des del qual es pot gaudir d’una impressionant panoràmica de la comarca de la Sakana. En el seu interior ens espera un retaule romànic, obra mestra de l’esmalteria europea i l’exemple més notable de la decoració preciosa de l’altar cristià en època romànica. Realitzat, a l’sembla, en temps del rei Sancho VI el Savi, a finals de segle XII, es tracta d’un conjunt de coure daurat i esmaltat, format per 39 peces d’esmalt, plaques i medallons, amb adorn de pedreria semi-preciosa. El programa iconogràfic representa a la Verge amb el Nen, els tetramorf o símbols dels quatre evangelistes, els apòstols, els reis mags, l’escena de l’Anunciació de l’àngel a Maria i la figura de Sant Josep. Des que hi ha constància de l’existència d’aquesta peça, només ha sortit de l’Santuari en tres ocasions: en 1765 per ser netejat a Pamplona (segons resa la inscripció de la mateixa retaule), el 1979 per robatori perpetrat per Erik “El belga”, i el 2006 per ser exhibit temporalment en una exposició a Pamplona. La primera referència de el temple, d’estil romànic, data del 1032, encara que se suposa que ja al segle IX existia un temple preromànic. Després d’un incendi al segle X, es va restaurar, ampliant-lo amb dues naus laterals. Vist des de l’est, destaca immediatament el triple absis amb l’atri-refugi adossat a sud i la cúpula coronant el conjunt. Al passadís que dóna accés a l’església es troba una sòbria portada formada per quatre arcs de aresta viva sobre imposta i peus drets. Per aquí es passa a un nàrtex o pòrtic tancat, cobert amb volta de canó una mica apuntat, de la mateixa amplada que el temple, amb el qual comunica per tres portades, senzilles les laterals i més decorada la central. Després de la visita a Sant Miquel d’Aralar ens desplaçarem a Pamplona, ​​on tindrem temps lliure per visitar algun dels seus monuments i menjar algun punxa en alguna de les seues moltes tavernes abans d’emprendre la tornada a València.

 

Preu per persona: 695 euros 

Supl. Habitación individual: 160 euros 

Ens acompanyarà: Jon Goñi 

 

INCLOU.-

  • Bús per a tot el recorregut
  •  Hotel *** sup.  En Tafalla
  • Mitja pensió amb dinars
  • Sopar de Cap d’any
  • Entrades als monuments indicats en el programa
  • Assegurança de viatge

Informació addicional

Assegurança - Anul·lació

A. Inclosa, A. no inclosa

Tipus habitació

Doble, Individual

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “ROMÀNIC NAVARRÉS EN CAP D’ANY (Del 28 de Desembre al 2 de Gener)”