SALAMANCA, TERRA D’ALZINES

Després d’aquest viatge tan màgic a Salamanca recorrent les deveses, volia compartir un poc més d’informació d’aquest sistema forestal que interactua beneficiosament en termes ecològics i econòmics, l’explotació de la devesa sempre ha estat compartida des de fa segles, amb respecte i amor per la natura, sense alterar l’equilibri de l’ecosistema.

 

Tradicionalment sempre s’ha combinat amb el bestiar, un bestiar que no competeix entre si pels aliments, ja que existeix una complementació per a aprofitar el màxim de recursos comestibles. Per una banda el bestiar boví menja els brots de les herbes més altes. Les ovelles aprofiten les herbes més curtes prèviament segades pels bovins. Mentre que les cabres s’alimenten preferentment dels matollars, evitant així la seua proliferació, així com les parts més baixes de les alzines Els porcs en canvi són els principals consumidors del fruit de les alzines.

 

A pesar d’açò pareix que les alzines de les deveses estan condemnades a l’extinció a llarg termini segons un estudi realitzat del Museo Nacional de Ciencias Naturales.

 

Els investigadors del MNCN hi han comprovat que l’adehesament i la fragmentació de les alzines millora la salut dels arbres i augmenta la seua fecunditat a curt termini produeix un col·lapse a llarg termini a causa de la fragmentació de l’arbrat que dificulta la dispersió del fruit i impedeix la renovació de les alzines.

 

Però encara hi ha temps per intentar solucionar aquest problema deixant que cresca matollar en determinades zones durant anys o creant corredors on ratolins troben llocs protegits per dispersar les llavors podria pal·liar el problema.

 

Cal que nosaltres com a turistes nacionals prenga’m consciència del problema que suposa del canvi climàtic a la nostra terra i comencem a promocionar i practicar un turisme sostenible que busque i fomente les visites naturals.

 

Des de Esplai Viatges nosaltres sempre hem entés el turisme natural amb respecte, sense alterar la natura, amb la finalitat de gaudir, estudiar i apreciar la natura, sempre procurant generar el menor impacte possible a l’hora de visitar aquests paratges.

 

Si vosaltres sou persones que compartiu aquesta visió, us convidem a preparar les maletes en nosaltres i aventurar-se a aquests paratges naturals que encara ens queden per descobrir.

 

 

Deixa un comentari

Horari d’oficina

De dilluns a dijous de 9:30 a 13:30 h i de 16:00 a 19:00 h

Divendres de 9:30 a 13:30 h

(Divendres per la vesprada tancat)

 

C. Periodista Azzati, 5, 2n, 3B · 46002 · València
96 351 12 74

reserves@esplaiviatges.com

678339648

 

Necesites ajuda?

Nosaltres et telefonem

Nom:

Telèfon: